Barn till omkomna på Estonia kräver ny utredning

46 Views
Start online radio!

Uppdaterat för 1 år sedan av NYBBLE NYTT

Lyssna: Barn till omkomna på Estonia kräver ny utredning

Barn till omkomna och överlevande efter Estoniakatastrofen kräver nu en ny utredning av förlisningen. Detta bland annat efter uppgifter i dokumentären på Dplay om tidigare okända skador på Estonias skrov. Det är 89 barn, det vill säga andra generationens anhöriga, som i ett öppet brev kräver besked av bland annat regeringen och statsminister Stefan Löfven.

Linnea Karlsson i Glanshammar var bara sju år när hon miste sin mamma för 26 år sedan:

– Hela avsikten är väl den att vi vill ha fram en ny oberoende utredning om hela katastrofen som har varit och sen få svar på ett antal frågor som vi har bifogat med i brevet.

Brevet skickar de till statsminister Stefan Löfven och regeringen, men också oppositionsledarna och politiker som engagerat sig i frågan och dessutom till Statens haverikommission.

Kravet är att få svar på alla frågor som uppkommit efter den nya dokumentärfilmen om Estonia. Bland annat om transport av militärt materiel ombord på Estonia, om varför kroppar inte togs upp i samband med dykundersökningen för 26 år sedan, varför ville man gjuta in Estonia i betong.

Linnea Karlsson har alltid känt att något var fel med den officiella utredningen och är inte nöjd med att Statens Haverikommission nu fått uppdrag av regeringen att utreda på nytt.

– Jag har alltid haft den här känslan att det är någonting som inte stämmer och i regel är den jag gick på nu innan dokumentären släpptes, och då var det bara så himla skönt att tyckte jag att jag fick det bekräftat att den här känslan jag har haft i alla år den stämde ju, det var något mer.

Åsa Eriksson i Karlstad är dotter till den överlevande Anders Eriksson, och har varit med och samlat in namn till brevet.

– De flesta som skriver under brevet har fått leva nästan hela sitt liv utan en eller två föräldrar, då vill vi att det kommer fram varför det här hände.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Läs artikeln här!