Här kan du ge gamla saker nytt liv – fixa prylen själv

34 Views
Start online radio!

Uppdaterat för 10 månader sedan av NYBBLE NYTT

Hållbarhet är ledordet på den nyöppnade centralen Återbruket i Skärholmen, en Stockholmsförort. Målet är att bidra till att så stor del som möjligt av dina saker återanvänds, görs om eller återvinns. Till exempel kan man komma och lämna gamla böcker, porslin eller leksaker – eller gratis ta med sig desamma därifrån. 

– Tanken är att man på ett lätt sätt ska kunna göra sig av med saker som man inte behöver, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall.

Förutom att skänka sina ägodelar och återvinna grovavfall kan man ta dit sådant som man vill laga, fräscha upp eller fixa till. På Återbruket finns nämligen både en textilverkstad, en träverkstad och en cykelverkstad.

Samlingsplats för hållbarhet

– 90 procent av alla Stockholmare bor i lägenhet och har kanske inte så mycket plats hemma. Då kan du ta till exempel din cykel hit och så finns det verktyg på plats som man kan låna, förklarar Alexandra Fleetwood.

De verktyg och material som finns att tillgå i verkstäderna är sådant som har skänkts och lämnats in till Återbruket eller andra återvinningscentraler.

Lokalen ligger precis intill Skärholmens tunnelbana för att vara så lättillgänglig som möjligt för stockholmsborna. Förhoppningen är att Återbruket ska bli en samlingsplats för hållbara flöden av ägodelar och material från invånarna.

– Det här är ett sätt att förlänga livslängden på sakerna och ta ett steg närmare ett cirkulärt samhälle, säger Alexandra Fleetwood.

Läs artikeln här!