Misstänkt nytt mutationsutbrott i Norge

15 Views
Start online radio!

Uppdaterat för 9 månader sedan av NYBBLE NYTT

Mutationsfallet i Halden har ingen resekoppling, skriver norska Folkehelseinstituttet. Halden ligger i sydöstra Norge, nära den svenska gränsen och drygt tre mil från Strömstad.

Hittills har 30 covid-19-fall hittats med koppling till ishallen. Utbrottet spåras tillbaka till ett evenemang i hallen den 23 januari – en tränare som deltagit testade positivt för covid-19 två dagar senare. Ishallen stängdes på grund av upptäckten och alla deltagare sattes i karantän.

Nu ska flera prover från personer som smittats i hallen analyseras för mutationer. Folkehelseinstituttet förväntar sig att fler av dem kommer ha orsakats av mutationen.

Upptäckten gör att myndigheterna vill införa skärpta restriktioner i kommunen.

– Det kommer att krävas justeringar i coronaåtgärderna i Halden till följd av utvecklingen. Det kommer kommunen arbeta med under söndagen, tillsammans med FHI, säger kommundirektör Roar Vevelstad till VG.

Storgatan i Halden.
Storgatan i Halden. Foto: Heiko Junge/TT

Den 26 januari skärptes restriktionerna i 25 kommuner i Osloområdet, på grund av spridning av den brittiska mutationen. Ett omfattande utbrott pågår bland annat i Nordre Follo och flera fall kopplas till ett äldreboende i Oslo.

Utbrottet ledde till att Sverige införde inreseförbud mot Norge.

Hittills har endast enstaka fall av den brittiska varianten hittats i övriga Norge, och de flesta har haft koppling till resande utomlands. Folkehelseinstituttet har analyserat totalt 1.536 prover för mutationer, fram tills på lördagen.

– Vi har prioriterat prover från smittoutbrott i Oslo och Viken fram tills nu. Det betyder att fler prover därifrån har analyserats, men även från andra delar av landet, säger Preben Aavitsland, överläkare på Folkehelseinstituttet i ett pressmeddelande.

Läs artikeln här!