Poromaa är laddad för ”mördarbacken”

42 Views
Start online radio!

Uppdaterat för 11 månader sedan av NYBBLE NYTT

Sveriges nya längdstjärna på herrsidan heter William Poromaa. Om ett par dagar gör han Tour de Ski-debut efter en lovande start på säsongen. – Det känns extra roligt att köra, nu när det varit så osäkert, säger Poromaa till TT.

William Poromaa är redo för sin Tour de Ski-debut. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT

Det svenska skidlandslaget står på damsidan som favoriter i Tour de Ski efter att Norge dragit sig ur tävlingen. På herrsidan står hoppet bland annat till William Poromaa, som tagit stora kliv under vintern och nu gör sin debut i Tour de Ski.

– Det ska bli kul, det är ju något man drömt om, säger Poromaa.

Poromaa, som gjorde världscupdebut förra året, tog i november i sin första stora seger när han vann fristilsloppet vid den svenska längdpremiären i Bruksvallarna.

I minitouren i världscuppremiären i finska Ruka i slutet av november blev han som bästa tolva.

Trots bristen på världscuptävlingar sedan Ruka för knappt en månad sen har Poromaas uppladdning inför Tour de Ski varit bra. Strax före jul vann han en interntävling för landslagsåkare i Östersund, före etablerade namn som Calle Halvarsson.

– Det blev ju egentligen bara en tävling i Davos som vi tappade. Om man ser till touren och VM senare i februari var det nog ganska bra att få lite tid för vila och träning. För min del är lite mer träning nog bra, så upplägget har passat mig, säger Poromaa.

Flera stora namn saknas i år. Norge skickar inga åkare alls och de finländska stjärnorna Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola avstår också touren.

Det gör förstås att möjligheterna till bra resultat blir större för en åkare som Poromaa.

– Det är ju tråkigt att de inte är med, men samtidigt öppnar det upp för bra resultat. Många andra nationer har visat att de satsar hårt. Jag tror stenhårt på Ryssland, men även fransmännen kan bli farliga.

I dagarna offentliggjordes ett samarbete mellan Poromaa och den tidigare längdåkaren Marcus Hellner. 20-åringen kommer fungera som ambassadör för Hellners nystartade klädmärke, men Poromaa får även rådgivning från åkaren som tog tre OS- och ett VM-guld i karriären.

– Det är väl mer att vi surrar lite grann. Jag har passat på att fråga lite om hans erfarenheter, han har ju kört touren ett par gånger, säger Poromaa.

Tourens höjdpunkt blir den klassiska ”mördarbacken” som traditionellt avslutar i Val di Fiemme den 10 januari.

– Det ska bli kul att se hur det går upp för den. Jag är laddad på att se hur man står, jag har ju inte åkt den backen innan, säger 20-åringen.

TT: Är backen ett slags skräckmoment?

– Nej, inte alls. Det ska bara bli roligt att utmana sig själv.

Fakta

William Poromaa

Född: 23 december, 2000 i Malmberget.

Klubb: Åsarna IK.

Världscupdebut: 17 mars 2019 i Falun (55:e plats).

Läs artikeln här!