”Problemet med vindkraft är att det inte går att spara vind”

31 Views
Start online radio!

Uppdaterat för 11 månader sedan av NYBBLE NYTT

Vid utgången av 2019 fanns det i Sverige totalt 4 120 vindkraftverk med en sammanlagd installerad effekt på 9 061 MW.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Problemet med vindkraft jämfört med många andra energislag är att det inte går att spara vind. När det blåser kan stora mängder energi utvinnas, men när det är stiltje produceras ingen el alls.

Det fick vi erfara i somras. Mitt i sommarens värmebölja måste det oljeeldande kraftverket i Karlshamn köras i gång. Dessutom måste även Ringhals 1, som var avställt för sommarunderhåll, köras igång.

Ringhals 1 skall sedan enligt gällande beslut för gott stängas vid årsskiftet, så den reserven kommer vi inte att ha i vinter.

När vi nu skall öka andelen energi från sol och vind där tillgänglig effekt varierar och samtidigt minskar andelen från kärnkraft då ökar också risken för effektbrist.

Den som inte ägnat sig åt gröna drömmar vet ju att vinden varierar och känner till att såväl sommar som vinter breder stora stiltjeområden ut sig.

Vågar någon ta ansvar för att samma sak som hände i juni inte kan hända i februari?

Att ett stabilt högtryck parkerar sig över Nordeuropa med vindstilla och till skillnad från sommarens plus 25 grader vi istället har minus 20 grader och Ringhals borta.

Skall vi då kunna värma oss och industrierna fungera så kommer många oljekraftverk behöva startas upp i vårt framtida ”fossilfria” Sverige.

Läs artikeln här!