Rättegång mot Navalnyj: Flera personer gripna

25 Views
Start online radio!

Uppdaterat för 10 månader sedan av NYBBLE NYTT

Av: Amanda Hällsten, Nora Fernstedt, TT

Publicerad: 02 februari 2021 kl. 10.02
Uppdaterad: 02 februari 2021 kl. 20.23

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms till tre och ett halvt års fängelse.

Enligt åklagarsidan har brutit mot ett villkorligt fängelsestraff under tiden han låg i koma – vilket fick oppositionspolitikern att ryta till under rättegången:

– Hörde ni inte när president Putin själv kommenterade var jag befann mig? Jag låg i koma och det tog tid att återhämta mig. Jag hade själv med mig intyg från läkaren, är det otillräckligt, menar ni?!

Aleksej Navalnyj har anklagats för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt fängelsestraff, där han 2014 ska ha förskingrat pengar från ett statligt timmerbolag. Mer specifikt handlar det om att Navalnyj inte anmält sig hos sin övervakare under tiden då han återhämtade sig i Tyskland, efter att han förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok i fjol.

Strax före 18.30 på tisdagskvällen, svensk tid, kom domen.

Aleksej Navalnyj döms till tre och ett halvt års fängelse. I praktiken innebär domen två och ett halvt års fängelse för oppositionsledaren, eftersom han redan suttit av ett år i husarrest.

”Navalnyj tillbaka i rätten. Han ler mot sin fru och formar händerna som ett hjärta”, twittrade Aftonbladets utsända reporter Maria Georgieva strax innan domen kom.

Efter att domen tillkännagavs sågs hans fru, Julia Navalnaja, torka tårar bakom sitt munskydd, skriver Georgieva.

Hundratals gripna

Domstolsförhandlingen inleddes klockan 9 på morgonen, svensk tid.

Enligt ryska medier byttes domaren ut i sista sekund innan rättegången började, och enligt nyhetsbyrån Reuters har flera personer gripits utanför domsstolsbyggnaden.

Hela kvarteret runt domstolsbyggnaden uppges vara avstängt för att motverka demonstrationer.

DN:s korrespondent på plats rapporterar att Navalnyj ska ha ropat en hälsning till sin fru Julia Navalnaja innan rättegången började.

– Julia, jag har hört att du hela tiden stör den allmänna ordningen. En stygg flicka, jag är stolt över dig!, citerar DN:s korrespondent på Twitter.

Enligt organisationen OVD-Info har i skrivande stund 325 personer gripits i samband med rättegången.

Navalnyj i rätten.

Foto: AP

Navalnyj i rätten.

”Jag låg i koma”

Under rättegången tryckte åklagarsidan på att Navalnyj bröt mot den villkorliga domen både innan han hamnade på sjukhuset i Berlin, och under tiden han befann sig på sjukhuset, något som Navalnyjs advokat tillbakavisar.

“Navalnyjs advokat Kobzev säger att han i november personligen överlämnade de medicinska dokumentet från Berlin till fängelsemyndigheten. Detta motsäger vad åklagarsidan har sagt om att de inte har hört från hans representanter innan tidsfristen löpte ut”, skriver Maria Georgieva på Twitter.

Även Navalnyj själv röt ifrån.

”Hörde ni inte när president Putin själv kommenterade var jag befann mig? Han sa till och med i tv att jag hade åkt till Tyskland för att få behandling. Jag låg i koma och det tog tid att återhämta mig. Jag hade själv med mig intyg från läkaren, är det otillräckligt, menar ni?!” citerar Maria Georgieva.

Oppositionspolitikern passade även på att ge en rejäl känga åt president Vladimir Putin.

– Putin är dödligt sårad eftersom han nu aldrig kommer att gå till historien som en stor geopolitiker. I ryska historien har vi Alexander befriaren och Jaroslav den vise. Nu har vi Vladimir kalsongförgiftaren, säger Navalnyj rapporterar DN:s utsända.

Ambassadnärvaro

Tidningen Novaja Gazeta rapporterar att en reporter från den oberoende tv-kanalen Dozjd har blivit bortförd från domstolsområdet. Ett filmklipp visar hur han leds bort av maskerade poliser, enligt uppgift till en polisbuss och utan någon närmare förklaring.

Ryska UD går samtidigt till storms mot de utländska diplomater som uppges närvara vid domstolen och anklagar dem för att blanda sig i Rysslands interna angelägenheter. Det rör sig om ett 20-tal ambassadföreträdare, enligt tidningen Argumentij i Faktij, som nämner länder som USA, Bulgarien, Polen, Lettland, Österrike och Schweiz.

Publicerad: 02 februari 2021 kl. 10.02

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

Läs artikeln här!