Sverige gör som Norge – hoppar av världscupen fram till nyår

22 Views
Start online radio!

Uppdaterat för 11 månader sedan av NYBBLE NYTT

Först meddelade storstjärnorna Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen att de inte tävlar mer i världscupen före årsskiftet.

Sedan följde resten av det norska skidlandslaget efter.

Anledningen stavades det nya coronaviruset, rädsla för smitta och långvariga konsekvenser. Liksom, hos det norska laget, ett missnöje med hur testsystem och restriktioner fungerat under den gångna helgens världscuppremiär i finländska Ruka.

På onsdagen beslutade sig även Finland för att hoppa av de två planerade världscupveckorna i december.

Frågan var hur Sverige skulle göra.

På onsdagsförmiddagen kom besked.

Inga svenska åkare kommer att starta i schweiziska Davos 12–13 december, och inte heller i tyska Dresden veckan därpå, skriver Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

– Det var ett jättesvårt beslut att ta. Det är många parametrar som spelar in, säger landslagschefen Anders Byström till DN.

– Vi vill att åkarna ska få tävla och synas i skidsporten, det svider hårdast att vi inte får visa åkarnas goda form. Men när vår läkare säger att det är oförsvarbart att åka till Davos och Dresden som läget ser ut nu så är det bara att lyssna. Hälsan är viktigast.

Landslagsledningen har försökt ”utröna varje möjlighet till att ta laget på ett säkert sätt” till tävlingarna, men landat i att det är bäst att avstå, säger längdchefen Daniel Fåhraeus i pressmeddelandet.

Byström igen:

– Charlotte (Kalla) fick covid (på hemmaplan), vi vill inte att fler åkare ska drabbas.

– Vi hade ett möte med alla åkarna i går (tisdag). De vill ju tävla och är besvikna. Många uppvisade bra form i Ruka. Men de förstår också att beslutet är taget för deras skull och respekterar och förstår det.

– Det är inte världskriget det handlar om, det är två skidtävlingar. Vi vill inte förstora upp det. Vi kommer träna vidare på hemmaplan.

Längdåkarnas landslagschef Anders Byström.
Längdåkarnas landslagschef Anders Byström. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson säger till DN att det handlar om en försiktighetsåtgärd:

– Vår bild är att riskerna och framför allt konsekvenserna är för stora. Såsom läget ser ut i Sverige och Europa bedömer vi att det finns en risk att åkarna kan bli smittade under de här två kommande tävlingarna.

– Vi har en speciell utmaning, vi är en uthållighetsidrott. Vi vet att det här viruset har en benägenhet att påverka hjärta och lungor. Sen har vi ett spektrum av symtom som vi sett kan få allvarliga konsekvenser för idrottsutövaren, träningsfrånvaro under en lång tid bland annat.

Apropå att laget ändå kunde genomföra premiären i Ruka säger Andersson:

– Det blir risk på risk. Ju fler tävlingar man företar sig desto mer ökar risken. Vi gjorde en utvärdering inför Ruka och bedömde att vi kunde skicka åkare.

Nu känner man sig trygg i onsdagens beslut – även om beskedet är tufft för åkarna.

– Hälsan är viktigare än att tävla. I den andra vågskålen har vi åkarna. Vi fråntar dem möjligheten att åka och tävla, såklart är det jobbigt.

Hur har samarbetet med de norska och finländska medicinska teamen fungerat?

– Vi har haft regelbundna möten de senaste veckorna, kunnat utbyta värdefull information och haft en bra medicinsk diskussion kring de här frågorna. Det är många kollegor som har konsulterats kring det här beslutet.

De första världscuptävlingarna 2021 är Tour de ski, 1–10 januari. Något beslut om nordisk medverkan där är ännu inte fattat.

– Det handlar om hur smittan utvecklar sig, vad som händer med den, säger ”Pliggen” medan Byström fyller i:

– Inför Tour de ski kommer vi göra samma medicinska utvärdering som vi gjort nu. Såklart hoppas man på att smittläget kommer vara lugnare då.

Läs mer:

Norges skidlandslag tävlar inte mer i världscupen i år

Läs artikeln här!